opc_loader
 ​
Snelle levering
Vanaf €50,00 gratis bezorgd
Persoonlijk advies
14 dagen retourrecht

ADVIES OP MAAT?

MAIL

OF

BEL: 085 - 043 30 27

Een elektrisch verwarmingspaneel en infrarood warmtepaneel: wat zijn precies de verschillen? En welke verwarming past het beste bij jouw situatie? In deze blog vertellen we meer over de werking van beide verwarmingen en benoemen we kort de duidelijke verschillen. Hopelijk helpt het jou om straks de juiste keuze te kunnen maken.
 

De werking van een elektrisch en infrarood paneel
 

De meeste elektrische warmte panelen werken op basis van convectie verwarming waarbij de lucht in de ruimte wordt opgewarmd en vervolgens stijgt op natuurlijke wijze. Infrarood verwarming werkt met stralingswarmte die niet de ruimtetemperatuur verwarmt, maar de objecten en mensen in de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de vloeren, muren en meubels. Deze objecten absorberen de infrarood straling en geven de warmte af.

Infrarood verwarming is goed te vergelijken met de warmte van de zon op een frisse dag. Het infrarood warmtepaneel geeft dezelfde warmte beleving maar dan zonder schadelijke UV-straling. Binnen de straling reikwijdte is het warm, maar eenmaal buiten het bereik zal het weer frisser aanvoelen.

Het grootste verschil tussen convectie warmte en infrarood warmte is dus de opwarming van de lucht. Bij convectoren vindt het transport van de warmte plaats via de luchttemperatuur. Bij stralingswarmte heeft de lucht geen invloed. Dit betekent dat in een ruimte alle vaste objecten eerst worden verwarmd en deze objecten vervolgens de lucht verwarmen. Hierdoor zal de lucht in de ruimte uiteindelijk ook opwarmen.
 

Het temperatuurverschil
 

Bij convectie circulatie van lucht ontstaan flinke verschillen tussen de vloer (kouder) en het plafond (warmer). Bij infraroodstraling is er een gelijke verdeling van de temperatuur, doordat objecten in de ruimte als eerste worden opgewarmd en vervolgens de warmte uitstralen naar hun omgeving. Er is geen temperatuurverschil, maar wanneer je uit de straling van de infrarood verwarming stapt, wordt het een stuk kouder.

Als je kiest voor infrarood verwarming, dan kan je de thermostaat in huis een stuk lager zetten. Ondanks dat de algemene temperatuur dan kouder is, zal het door de infraroodstraling toch behaaglijk aanvoelen.
 

Gezond verwarmen met infrarood
 

Naast dat infrarood zeer aangenaam en natuurlijk aanvoelt, is het ook beter voor je gezondheid. Het langdurig aanstaan van een convector kan zorgen voor droge ogen en circulatie van stof door de ruimte. Infrarood verwarming heeft de volgende gezonde voordelen:

  • Minder kans op schimmelvorming: oppervlaktes van muren, wanden en hoeken worden verwarmd waardoor schimmel niet kan groeien.
  • Lagere luchtvochtigheid: bij infrarood verwarming is de luchtvochtigheid lager waardoor de gevoelstemperatuur prettig blijft.
  • Minder ventilatie: er is minder ventilatie nodig omdat de lucht langer fris blijft.
  • Minder stof in de lucht: er is geen luchtcirculatie dus er wordt ook minder stof verplaatst wat gunstig is voor mensen met een allergie of aandoening aan de luchtwegen.
  • Betere bloedsomloop: de medisce wereld gebruikt infraroodstraling ter verbetering van de bloedsomloop van het afweersysteem.
     

Het verschil in opwarmtijd tussen infrarood- en convectorverwarming
 

Een convector is direct op temperatuur en zal dan met vol vermogen de hele ruimte verwarmen. Een infrarood verwarmingspaneel moet eerst opwarmen voordat hij voldoende temperatuur heeft om goed te stralen. Deze temperatuur verschilt sterk per paneel, maar het kan soms tot en kwartier duren totdat de warmte van een infraroodpaneel goed voelbaar is. Wil je dat de hele ruimte snel op temperatuur is, dan is een elektrisch warmtepaneel effectiever.
 

Gericht verwarmen met infrarood verwarming
 

Een infraroodpaneel kan goed worden gebruikt om gericht bepaalde plekken te verwarmen. Plaats je bijvoorbeeld een paneel boven de bank of onder je bureau, dan weet je zeker dat je lekker warm kan zitten. Met de panelen kan je ervoor zorgen dat je eigen zitplek verwarmd is, zonder dat daarvoor de hele ruimte verwarmd hoeft te worden.
 

Infraroodwarmte met een thermostaat
 

Je bedient een infrarood verwarming op een andere manier dan een elektrisch warmtepaneel. Een infrarood paneel thermostaat reageert trager omdat de ruimte indirect wordt verwarmd. Hierdoor staan de panelen soms doorlopend aan of zijnze goed inzetbaar op een selectie van plekken waar warmte is gewenst.  De thermostaat wordt dan alleen gebruikt om te kijken of de gewenste temperatuur bereikt is.
 

Energieverbruik
 

Infrarood verwarmen kan effectiever zijn dan elektrische convectie verwarming, maar dan alleen als dit goed is toegepast. Het voordeel zit namelijk in het gegeven dat enkel daar verwarming nodig is waar dit het meeste gewenst en/of nodig is. Dit scheelt in het energieverbruik. Wanneer in de hele ruimte maximaal comfort gewenst is dan zal infraroodverwarming zeker niet leiden tot minder energieverbruik.
 

Isolatie impact
 

Hoe beter de isolatie, hoe beter je ruimte de warmte vast of buiten houdt. Met infraroodverwarming kan je heel gericht oppervlaktes verwarmen zonder dat de temperatuur binnen de ruimte sterk stijgt. De dikte van de isolatie is dan minder belangrijk dan bij convector verwarming. Dus als je een oud huis hebt, waar er slecht geïsoleerd is, kan je met infrarood er lokaal nog warm bijzitten. Wanneer je de hele ruimte op een bepaalde temperatuur wil krijgen, is de isolatiegraad net zo belangrijk als bij convectie verwarming.