opc_loader
 ​
Snelle levering
Vanaf €50,00 gratis bezorgd
Persoonlijk advies
14 dagen retourrecht

ADVIES OP MAAT?

MAIL

OF

BEL: 085 - 043 30 27

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dit kan ook het geval zijn wanneer je op zoek bent naar een elektrische verwarming. Van elektrische kachels, tot elektrische radiatoren en infrarood panelen, waarschijnlijk heb je alles al een keer voorbij zien komen. Al deze elektrische verwarmingen hebben hetzelfde doel, maar werken uiteraard compleet anders. De vraag is: welke elektrische verwarming werkt er het beste voor jou?

Om je te helpen die vraag te beantwoorden, hebben wij in deze blog omschreven wat de verschillen zijn tussen een elektrische kachel en elektrische radiator. Deze twee verwarmingen worden namelijk vaak met elkaar verward. Hopelijk helpt dit artikel je om een goed beeld te krijgen van beide opties en uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken voor jouw huis of kantoor.
 

Wat is een elektrische kachel?


Een elektrische kachel verwarmt de ruimte door middel van hete lucht. De kachel bestaat uit een gloeidraad of keramische plaat die warm wordt en een ventilator die deze warmte vervolgens de ruimte in blaast.

De elektrische kachel kan vaak op verschillende standen worden gezet om de ventilator harder te laten blazen en de ruimte zo sneller te verwarmen. Het voordeel hiervan is dat de ruimte snel warm wordt, maar het nadeel is dat dit veel geluid maakt.

Je kan een elektrische kachel kopen in verschillende soorten, maten en kleuren. Zo bestaan er elektrische kachels die wat weg hebben van tradiationele radiatoren, maar zijn er ook elektrische kachels in paalvorm.
 

Voordelen van een elektrische kachel

  • Verwarmt zeer snel de gehele ruimte
  • Heeft vaak ook een ventilatiestand voor koude lucht
  • Beschikbaar in veel verschillende soorten, maten en kleuren


Nadelen van een elektrische kachel

  • Maakt veel geluid
  • Verplaatst meer stof in de lucht
  • Niet toepasbaar in elke ruimte
  • Werkt vaak met warmtestanden

Voorbeeld elektrische kachel (coolblue.nl)



Wat is een elektrische radiator?


Een elektrische radiator, ookwel convectie kachel genoemd, heeft een frontplaat die warm wordt en deze warmte de ruimte in straalt. Die warmte is eerst vooral te voelen in de buurt van de radiator, maar verspreidt zich daarna snel in de ruimte.

Je kan een elektrische radiator vaak bedienen met een bedieningspaneel en hier ook kiezen voor verschillende standen. Er zijn ook wifi radiatoren die je kan bedienen en monitoren met je smartphone.

Elektrische radiatoren zijn te verkrijgen in verschillende soorten, maten en kleuren. Ze hebben vaak wel de look & feel van een traditionele radiator, maar zien er vele malen moderner uit.
 

Voordelen van een elektrische radiator

  • Verwarmt geluidloos
  • Dunne en compacte radiatoren
  • Met een ingebouwde thermostaat
  • Meer moderne functiemogelijkheden
     

Nadelen van een elektrische radiator

  • Verwarmt niet direct de gehele ruimte
Voorbeeld elektrische radiator


Het verschil tussen een elektrische kachel en elektrische radiator


Laten we beginnen met een makkelijkere vraag: wat is er hetzelfde aan de twee verwarmingen? Behalve dat beide aangaan door een stekker in het stopcontact te steken, is er vrijwel niets hetzelfde. De verwarmingen werken echt compleet anders. Hier volgt een rijtje met de grootste verschillen.
 

Elektrische kachel Elektrische radiator
Werking Hete lucht ventilatie Warmtestraling
Geluidsniveau Maakt veel geluid Geluidloos
Bediening Verschillende warmte-/ventilatiestanden Ingebouwde thermostaat
Temperatuur monitoring Verwarmen op gevoel Tot de graad nauwkeurig
Uiterlijk Veel verschillende opties Dunne, compacte radiator
Gebruik Meestal bijverwarming Bijverwarming of hoofdverwarming
Warmtebereik Groot Kleiner










 

Wat is de beste keuze voor jou?


Nu we beide verwarmingen onder de loep hebben genomen, ben je er misschien al uit welke er beter bij je past. Wil je een snelle, tijdelijke oplossing om de ruimte extra te verwarmen en deins je niet terug van een beetje lawaai? Dan is een elektrische kachel misschien de oplossing voor jou.

Als je een elektrische verwarming als hoofdverwarming wil gebruiken of als bijverwarming voor een langere periode, raden we je aan om te kiezen voor een elektrische radiator. Je kan met een radiator namelijk veel nauwkeuriger en energiezuiniger verwarmen. Het is dan wel belangrijk dat je een radiator kiest met het juiste vermogen, zodat je er optimaal van kan genieten. Je kan hier gemakkelijk je benodigde vermogen berekenen en vervolgens direct kiezen uit een aantal geselecteerde radiatoren.

Hopelijk heeft deze blog je verder op weg geholpen in je zoektocht naar de juiste elektrische verwarming. 😀